fbpx

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ!

Όσον αφορά τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο γυμναστήριο, ξέρουμε ήδη ότι πρέπει να βάζουμε τα βάρη στη θέση τους αφού τα χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν όμως πολλά, λιγότερο γνωστά λάθη που μπορεί να κάνεις στο γυμναστήριο και μπορεί να ενοχλούν ή να εκνευρίζουν τους συναθλούμενούς σου.

Μην κάνεις ντους χωρίς σαγιονάρες

Το συνεχώς βρεγμένο πάτωμα των ντους με ζεστό νερό είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηριδίων και μυκήτων, άσχετα με το πόσο συχνά τα ντους καθαρίζονται. Εάν επιλέγεις να πλένεσαι στο γυμναστήριο, έχε πάντα στην τσάντα της προπόνησής σου ένα ζευγάρι σαγιονάρες.

Μην δίνεις συμβουλές σε συναθλούμενούς σου, εάν δεν σου τις ζητούν

Απόφευγε να δίνεις συμβουλές σε άλλους συναθλούμενους στο γυμναστήριο, εάν δεν σου τις ζητούν, για δύο λόγους: 1) τα περισσότερα άτομα αντιδρούν αμυντικά, προσβάλλονται και δεν αποδέχονται τις συμβουλές σου, και 2) δεν γνωρίζεις σε βάθος την κατάσταση του συγκεκριμένου ατόμου και γι’ αυτό μπορεί να του δώσεις λάθος συμβουλή. Εκτός εάν η τεχνική του συγκεκριμένου ατόμου βάζει σε κίνδυνο το ίδιο το άτομο ή τους γύρω του, απόφευγε να δίνεις συμβουλές. Αν θέλεις πραγματικά να βοηθήσεις, γίνε πρώτα φίλος τους.

Μην αγνοείς τους κανόνες χρήσης του κάθε μηχανήματος

Για παράδειγμα να χρησιμοποιείς το μηχάνημα ώμων για τους ώμους και όχι για σύνθετη προπόνηση γλουτών. Πρώτον, αφαιρείς την ευκαιρία από κάποιο άτομο που θέλει να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα σωστά. Δεύτερον, μπορεί να χαλάσεις το μηχάνημα ή να χτυπήσεις (και δεν θα φταίει το γυμναστήριο γι’ αυτό).

Μην πλησιάζεις πολύ κοντά σε κάποιο άτομο που γυμνάζεται

Δίνε στα άτομα που γυμνάζονται αρκετό περιθώριο, ανάλογα με την άσκηση που εκτελούν. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα χάσουν τον έλεγχο και θα ρίξουν ένα βάρος ή αν η άσκησή τους περιλαμβάνει πολλή κίνηση. Αν χρειάζεται να περάσεις από κοντά τους, περίμενε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να τελειώσουν την άσκηση. Επίσης, αν κάποιο άτομο εκτελεί μια άσκηση που περιλαμβάνει άρση μεγάλων βαρών (όπως squat, deadlift, overhead press, κλπ.), μην περνάς ακριβώς μπροστά του. Του αποσπάς την προσοχή και είναι αγενές.

Μην δανείζεσαι εξοπλισμό χωρίς να ζητάς άδεια

Συνήθως, στα γυμναστήρια ο εξοπλισμός (ελεύθερα βάρη, παγκάκια, μηχανήματα, χαλάκια, μπάλες, κλπ.) είναι διαθέσιμος σε όλα τα μέλη. Σε ώρες αιχμής, μερικές φορές η ζήτηση για κάποια όργανα γυμναστικής ξεπερνά την προσφορά. Για παράδειγμα, ενώ κάνεις μια άσκηση με ελεύθερα βάρη, κάποιος που είτε θέλει να χρησιμοποιήσει τον πάγκο, τα βάρη ή τη μπάρα μπορεί να σε ρωτήσει “πόσες επαναλήψεις έχεις να κάνεις ακόμα;” Να ακολουθείς πάντα τους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Αν δεις έναν ελεύθερο πάγκο με κάποιο άτομο να στέκεται δίπλα του, ρώτα το άτομο αυτό αν μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις. Αν και είναι κατειλημμένος, επειδή έδειξες καλή συμπεριφορά, μάλλον θα σε αφήσει να τον χρησιμοποιήσεις.

Μην τρως κατά τη διάρκεια της προπόνησης

Το φαγητό κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί πραγματικά να προκαλέσει επιπλοκές στη γυμναστική σου (το αίμα πηγαίνει στο πεπτικό σύστημα αντί να πηγαίνει στους μύες) και να προκαλέσει κράμπες. Κράτα το φαγητό για μετά την προπόνηση, όταν τα μακροθρεπτικά συστατικά από τις τροφές θα απορροφηθούν από το σώμα σου με πολύ πιο χρήσιμο τρόπο.

Ποτέ μην επιχειρείς να σηκώσεις βαρέα βάρη χωρίς έναν spotter

Η άρση βαρέων βαρών χωρίς spotter είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό. Ειδικά για ασκήσεις όπως οι πρέσες στον πάγκο, όπου μπορείς να πλακωθείς από το βάρος, είναι σημαντικό να έχεις πάντα έναν spotter. Αν δεν έχεις spotter, ζήτα από ένα γυμναστή να βρίσκεται κοντά σου ενώ εκτελείς την άσκηση.

Ποτέ μην αυξάνεις το βάρος πριν βρεις τη σωστή φόρμα για την άσκηση

Ο τρόπος που εκτελείς μια άσκηση είναι πιο σημαντικός από το βάρος που χρησιμοποιείς. Όσο βάρος και αν σηκώνεις, εάν η φόρμα σου για την εκτέλεση της άσκησης δεν είναι σωστή, δεν θα έχει κανένα όφελος. Πρώτα τελειοποίησε τη φόρμα σου και στη συνέχεια αύξησε το βάρος.

Διεύθυνση

ΑΙΑΝΤΟΣ 3,
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
152 35

Τηλέφωνο

e-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

e-genius.gr ...intelligent web software